עשרות שנים עברו מאז נגמרה השואה ופחות או יותר כל מה שנותרו לנו הם השורדים, המקומות, הסיפורים והתמונות. לגבי התמונות, בדרך כלל אנחנו רואים 3 חלקים עיקריים – את הרגעים לפני השואה, את הרגעים הקשים של השואה, ואת התמונות הקשות שלאחר השחרור. אבל יש צדדים שכמעט ולא ראינו ולכן החלטנו להכין פה גלריה עם קצת מידע על תמונות קצת אחרות.
התכנסות יהודית בשנת 1937 בארצות הברית
מסיבה מסוימת אנחנו כמעט ולא שומעים על יהודי ארצות הברית בזמן השואה אך כבר בשנת 1933 התארגנה קבוצת חרם על גרמניה הנאצית וזהו תצלום של התכנסות משנת 1937.
אפיית מצות
עד לפני 5 ימים גם אנחנו אכלנו מצות ולמען האמת לא התלהבנו מהמצות כל כך. מה שכן, בשנת 1943 במקום מחבואם בפולין חגגו את היהודים את חג הפסח ואי אפשר להתעלם מהחיוכים שלהם והשמחה למרות הכל.
חג החנוכה
התמונה הזאת יכולה להיות מתוארת ב-2 מילים: אור בחשיכה. התמונה הזאת לא צולמה במקום מחבוא אלא במחנה מעבר בהולנד. התבוננות קצרה וניתן לראות עד כמה החדר עמוס באנשים, בין אם הם היו שם לפני ובין אם כולם הצטופפו בשביל לראות את הדלקת הנירות.
שי להיטלר
תמונה של לוחם בבריגדה היהודית של הצבא הבריטי שנלחם באיטליה בשנת 1944. על הטיל כתוב " שי להיטלר" בעברית!
שבת בבוכנוואלד
בוכנוואלד היה אחד ממחנות הריכוז הגדולים בגרמניה. התמונה הבאה צולמה כבר לאחר השחרור בשנת 1945 ולמרות שהם עדיין נמאצים במחנה, הפעם הם חופשיים לגמרי ומתכנסים לטקס קבלת שבת מיוחד במינו.
רגעי השחרור
אם לא היינו יודעים שמדובר בתמונה מהשואה היה קשה להבין על מה מדובר – התמונה צולמה לאחר ששוחררו היהודים וככל הנראה מתאר את התחושות ברגע שהם הבינו שהם משוחררים. אפשר לראות את הפנים השמחות והמאושרות של הצעירות ואת הפרצוף המבולבל והלא מבין של הילדה שלא יודעת שהכל נגמר ועכשיו הגיע הזמן להתחלה חדשה.
משוחררת
למרות כל הקשיים שעברה בשואה ולמרות שחרפת הערב כמעט והשאירה אותה עור ועצמות, מדהים לראות איך הבחורה היפה הזאת שמרה על החיוך כאילו היא מעולם לא נכלאה ועברה את השואה.
צדק?
אדם ששוחרר זה עתה מכוון רובה לעבר חייל נאצי. לא ידוע (לי בכל אופן) מה קרה לאחר שהתמונה צולמה אבל יכול להיות מסקרן לדעת מה האדם שמחזיק את הרובה בחר לעשות ומה הסיבה לכך. האם הוא יבחר בצדק? במוסר? בנקמה? או אולי בנהלים?
בדרך לארץ
מדינת ישראל עוד לא הייתה קיימת בשנת 1945 אבל בליבם של היהודים היא תמיד הייתה ובתמונה הזו יש כמה שורדות שואה בדרכן לארץ ישראל.
שירה במחנה
בתמונה ניתן לראות נערה (לא ידועה) שרה במחנה פליטים של שורדי שואה שעדיין לא הועברו למקום אחר לאחר השחרור. התמונה צולמה בשנת 1946, כשהיה אפשר לשיר והיה קל יותר לשמוח.
חתונה של השורדים
בשנת 1946, שנה לאחר ששוחררו התחתנו זוג מראשון לציון. הכלה (באמצע), חנה-אנה קלר, שרדה צעדת מוות של 800 קילומטר, מי ידע שיום יבוא והיא תחזור להיות מאושרת, כל כך מאושרת כמו בתמונה הזאת.
מה זה השאלה אם יבחק בצדק? או במוסר או בנקמה? כל התשובות נכונות וזה מיתה מיידית ופשוט לכולם שכך הוא דינו. גם לפי הצדק, גם לפי המוסר, וודאי לפי הנקמה.
אם יבחר*
האם אפשר לשנות את ה׳ניצולי שואה׳ ל׳שורדי שואה׳? הם לא ניצלו, הם שרדו.
בתמונה של קבלת שבת מופיע הרב מאיר לאו ששרד את השואה